Rastúci kurz dolára stlačil ceny ropy nadol

14.03.2015 Celý región

Londýn/New York 14. marca (TASR) - Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa výrazný pokles, keď ich ovplyvnil najmä opätovný rast kurzu dolára, ako aj varovanie Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), že prezásobenie trhu ropou sa zvyšuje. Piatkový pokles prispel k tomu, že za celý týždeň klesla cena Brentu aj WTI takmer o desatinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty síce zverejnili aj informáciu o ďalšom poklese počtu aktívnych ropných vrtov, čo cenu ropy zvykne tlačiť nahor, tentoraz však táto správa nedokázala trhy výraznejšie ovplyvniť. Počet aktívnych ropných vrtov v USA klesol tento týždeň o 56 na 866, čo je najnižší počet od marca 2011.

Výraznejšie na ceny ropy zapôsobil ďalší rast kurzu dolára, ktorý oproti euru opätovne dosiahol 12-ročné maximum. Ďalej to bola informácia IEA, že prebytok ropy na trhu sa zvyšuje a ropné zásobníky v USA čoskoro nebudú stačiť.

Trhy sa okrem toho obávajú prípadnej dohody s Teheránom o riešení jeho sporného jadrového programu. Ak by svetové mocnosti uzatvorili s Iránom do konca marca čiastkovú a do júna celkovú dohodu o jadrovom programe, znamenalo by to koniec sankcií voči krajine a ďalší prílev ropy na trh. Výsledkom všetkých týchto faktorov bolo, že cena ropnej zmesi Brent uzatvorila v piatok 13. marca obchodovanie blízko mesačného minima a cena americkej WTI ho ukončila na najnižšej úrovni za takmer 2,5 mesiaca.

Cena severomorskej ropy Brent s dodávkou v apríli klesla na záver piatkového obchodovania o 2,41 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 54,67 USD (51,71 eura) za barel (159 litrov). V podobnom rozsahu klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá sa znížila o 2,21 USD a obchodovanie uzatvorila na úrovni 44,84 USD za barel. V obidvoch prípadoch klesli ceny ropy za celý týždeň o 9 %.

(1 EUR = 1,0572 USD)
 

Vyberte región